Stagiu de pregătire profesională, Nîmes, Franţa
Stagiu de pregătire profesională, Nîmes, Franţa
În perioada 15 aprilie-3 mai 2019, 7 elevi din clasa a X-a C Alimentație de la Colegiul Economic « Partenie Cosma » din Oradea și-au desfășurat stagiul de practică la Școala Vatel din Nîmes, Franța.
Această experiență profesională a fost posibilă datorită proiectului Erasmus + "Dezvoltare instituțională prin integrarea de modele europene" (2017-1-RO01-KA102-036921).
Beneficiarii direcți ai acestei experiențe
europene au fost elevii:
1. Bota Monika Isabela
2. Buze Cosmin Ionatan
3. Chindriș Vasile
4. Cipleu Denis Răzvan
5. Cosma Damaris Mariana
6. Dogar Tania Fibia
7. Pârcălab Ioana Naomi
Ei au fost integrați pe o perioadă determinată într-un mediu de lucru real, cu dotări corespunzătoare domeniului alimentației, în care să aibă posibilitatea de a se dezvolta profesional, de a dobândi abilități și competențe noi.
Sarcinile elevilor pe parcursul celor 3 săptămâni de practică au fost:
- asigurarea condițiilor necesare servirii meselor: servirea la cantină, curățarea veselei, vitrinelor şi frigiderelor;
- aranjarea mâncărurilor: dezinfectarea tăvilor în care se pregătea mâncarea, punerea în tăvi, la cuptor, curățirea și tăierea legumelor, a peștelui, a cărnii, montarea estetică a preparatelor.
- pregătirea sălilor de restaurant pentru masa de prânz: aranjarea meselor, servirea clienților, etc.
Astfel, elevii au avut oportunitatea de a se forma şi dezvolta din punct de vedere profesional, de a dobândi și dezvolta noi abilități într-un mediu de lucru european, în corelație cu domeniul lor de formare profesională. Este o experiență cu recunoaștere la nivel european, cu valoare adăugată care asigură tranziția de la școală către piața muncii, favorizând, în același timp, cooperarea transnațională în domeniul școlar şi profesional.
Competențele dobândite pe parcursul acestei mobilități sunt recunoscute prin diplome de participare și Documentul de Mobilitate Europass acordate fiecărui participant.
Limba de comunicare pe parcursul stagiului a fost franceza, elevii având posibilitatea de a folosi această limbă în context formal, în activitatea lor profesională cotidiană desfășurată la Școala Vatel, dar și informal în cadrul diferitelor vizite şi întâlniri avute cu profesioniști ai gastronomiei și cu participanți/elevi din alte țări veniți să studieze aici.
Dincolo de experiența profesională, elevii au avut acces la o altă cultură, un stil de viață diferit de al lor, au muncit într-un mediu multicultural care le-a format abilități, atitudini și comportamente necesare într-o societate și o piață a muncii multiculturale, competențe sociale, civice și de comunicare în limbi străine. Datorită acestei experiențe ei au progresat din punct de vedere lingvistic, au dobândit cunoștințe noi de limbă, și-au îmbogățit vocabularul și au reușit să depășească obstacolul lingvistic, folosind limba străină în situații de comunicare reale.
În afara pregătirii practice, au fost organizate diferite alte activități prin care elevii au luat contact direct cu stilul de viață al locuitorilor din Nîmes, francezi sau de alte naționalități, cu valorile culturale ale regiunii, să cunoască alte obiceiuri, tradiții, mentalități.
Regiunea în care s-a desfășurat mobilitatea este bogată în obiective turistice aparținând Patrimoniului Mondial al Umanității UNESCO. Aşadar, ei au avut oportunitatea de a vizita orașul Nîmes cu monumentele sale- Arenele romane, Maison Carrée, Les Jardins de La Fontaine, La Tour Magne, Muzeul Romanității, etc., orașul Avignon cu Palatul Papilor și Podul Saint-Bénézet, Pont du Gard- mărturie a superiorității civilizației urbane romane, una din minunile Antichității, care datează din secolul I al erei noastre, dar și stațiunea la Marea Mediterană, Le Grau du Roi.
Rezultatele așteptate la nivelul participanților au fost îndeplinite în totalitate: elevii au devenit mai deschiși către experiențe de formare internaționale, sunt mai interesați și implicați în propria lor formare, sunt motivați pentru progres școlar și profesional, sunt pregătiți pentru a face față unei piețe a muncii competitive.
La nivel de școală-această experiență de formare se înscrie în politica de internaționalizare a școlii, de încurajare a dezvoltării școlare și profesionale a elevilor prin mobilități transnaționale, de cooperare cu agenți economici, de dezvoltare a relației elevi-profesori. Prin activități de diseminare, de transmitere a bunelor practici, elevii vor face cunoscute rezultatele acestei experiențe, oferind motivație celorlalți elevi de a se preocupa de viitoarea lor carieră.